DCHL penipu..?DCHL scam..?mlm DCHL..

ini sambungan entri aku sebelum ini apa itu DCHL dengan produk Lampe Berger , kalau yang nak baca post ni sila baca post pertama dulu. Post ni aku nak ajak la korang semua berfikir. Kalau kita nak tahu cara orang jahat ni, kita kena fikir cara orang jahat, nak tahu macam mana orang mencuri, korang kena tahu cara mencuri. Sebab tu kalau tengok penganalisis jenayah tu, Kamal Effendi tu dia tahu macam mana orang buat jenayah baru dia boleh kaji cara nak atasi dia.

kali ini aku nak ajak korang fikir macam mana orang business DCHL ini berfikir, macam mana mereka dapatkan kepercayaan masyarakat. Seperti yang umum tahu, syarikat ini sudah lama bertapak sejak tahun 2000 lagi kan, tapi pada tahun 2004 kalau tidak silap, lesen  syarikat RZ corporation ini telah ditarik balik. Jadi reputasi syarikat ini agak merudum la pada tahun ini. Jadi mereka perlu cari alternatif lain untuk teruskan perniagaan tipu orang ni.

Jadi area tahun 2005 tak dengar berita berdasarkan komen2 pada forum apa sume aku tak jumpa bukti. Tetapi pada tahun 2006 mereka ini kembali aktif tetapi dengan nama lain iaitu Friends Club. Bukti pada gambar bawah ni:

Ok, berdasarkan komen hamliana ni dia pernah di ajak pada tahun 2006, maknanya friends club ini sudah tertubuh pada tahun 2006 ni. Walaupun komen ni pada tahun 2010. Jadi pada tahun 2006 hingga 2009 mereka guna nama Friends Club, Star Club dan banyak lagi.

Tapi pada tahun 2009, masyarakat sudah start meragui bisnes ni, (dah tahu kebenaran kena tipu.).
Bukti dibawah:


Ok kita lihat pada tahun 2009 ni, kalau tengok dekat komen dah ramai mula perkatakan perkara ni. Dah ramai yang kena tipu. Lepas tu tahun 2010 pula, muncul website ni yang terus menentang mereka ni.

Jadi, apa yang aku nak simpulkan di sini pada tahun 2010 ni, kita lihat friends club yang pernah tertubuh pada tahun 2006 ini sebenarnya berada di bawah naungan RZ corporation atau nama bagi universal sikit DCHL. Kalau kita berfikir cara lain sikit, sebenarnya One Team @ Friends Club dan yang lain-lain ini hanyalah kambing hitam syarikat RZ corporation ni.

Sebab aku kata begini, pernah keluar Harian Metro yang syarikat DCHL ini mengeluarkan kenyataan bahawa semua nama MLM ini telah dibuang daripada mereka. Ini bertujuan untuk mendapatkan kepercayaan masyarakat bahawa mereka ini betul. Tetapi sebenarnya, yang menubuhkan cawangan MLM ni atau friends club dan yang lain-lain tu merupakan ahli-ahli RZ corporation jugak. Duke-duke mereka jugak.

Kalau mereka tak buat begini, orang akan cakap DCHL ini salah dan mereka tak akan mampu untuk kekal sehingga sekarang. Jadi ada sesiapa ke antara kita yang tahu apa jadi kepada duke-duke yang tubuhkan friends club, star club apa sume ni?tak tahu kan. dan confirmnya mereka bebas. Tak mustahil mereka kembali dalam DCHL ini.

Jadi, kalau fikir balik, macam mana nak dapatkan kepercayaan dan reputasi balik?jalan yang terbaik ialah guna kambing hitam macam friends club ,star club apa sume ni. Sebab itu mereka dapat balik lesen pada tahun 2011.







Itu pada pemikiran aku walaupun aku tidak mampu baca fikiran diorang ni. Kalau korang cakap friends club ni lain apa sume ni lain. DCHL ni lain. Yang menubuhkan friends club apa sume ni asalnya daripada DCHL ni, jadi siapa yang mendidik mereka? Orang DCHL jugak kan? ketua dia juga kan? DCHL ini umpama sebatang pokok la, manakala friends club , star club dan seangkatan dengannya ni pula dahan-dahan pokok ni. CEO , Ketua atau Arc Duke DCHL ni pula akar kepada pokok ni. Kalau dahan pokok ni buruk, mereput adakah dahan ni totally akan rosakkan pokok ni? sudah tentu tidak kan? Pokok itu masih boleh hidup sebab dia ada akar dan boleh keluarkan dahan lain untuk terus membesar.

Begitulah perumpamaannya. Pokok pangkalnya,mereka semua ni orang yang sama. Ini cara aku berfikir sebab aku hairan macam mana syarikat ni mampu bertahan. Ni hasil sedikit carian dan selidikan aku. Tengok gambar gathering friends club tu, baju ada tema warna merah, DCHL punya gathering pun ada tema juga warna merah jugak.

Nasihat aku kepada melayu islam yang terjebak dan bakal terjebak, fikir-fikirkan lah apa yang aku cerita dan kongsikan ni. Nak kaya pun biarlah pada jalan yang halal dan berkat.

Kalau la kata mereka ni menjual produk, dan mereka ni betul. Kenapa mereka tak buka kedai je, jual. Kalau produk bagus, customer akan usaha carik barang tu. Customer akan datang kepada kita. Tak perlu susah-susah carik downline. Jadi kita boleh lihat, adakah benar mereka nak jual produk atau sebenarnya nak ambil keuntungan daripada penyertaan ahli atau downline ni.

Fikir-fikirkan la. Cukup la kita orang Melayu ni tindas bangsa sendiri. Ramai upline-upline ni orang melayu.Bukan aku nak tabur fitnah dekat company ni, aku tak kata yang aku cerita dekat atas tu 100% perkara yang berlaku. Aku hanya menyampaikan idea aku, boleh jadi begitu cara mereka dan boleh jadi tidak.Aku nak sedarkan orang melayu kita ni, nak berjaya kena usaha , rajin, tekun insyaallah, rezeki tu ada dan yang penting jangan menipu. Ramai orang Melayu yang berusaha boleh berjaya. Yang penting usaha, jujur dan doa.

update: selepas beberapa carian dan bacaan, sekarang aku yakin bahawa DCHL ini merupakan skim piramid yang sedang bermaharaja lela.  Kenapa aku cakap macam ni sebabnya: (baca statement kat bawah ni)
The United States Federal Trade Commission states "Steer clear of multilevel marketing plans that pay commissions for recruiting new distributors. They're actually illegal pyramid schemes. Why is pyramiding dangerous? Because plans that pay commissions for recruiting new distributors inevitably collapse when no new distributors can be recruited. And when a plan collapses, most people - except perhaps those at the very top of the pyramid - end up empty-handed.

sumber: http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consumer/alerts/alt057.shtm


update* link2 baru kalau nak tahu lebih lanjut pasal MLM..


http://mlm-thetruth.com/research/case4and-against-mlm/
Garis panduan MLM 2011


Link Buat Aduan Kepada KPDNKK
 e-aduan

61 ulasan

  1. terima kasih atas info anda..sy mempunyai banyak pandangan dan pendapat yang ingin dikongsi bersama anda...supaya umat islam atau manusia lebih menggunakan akal sebelum melakukan sesuatu perkara..

    BalasPadam
  2. thanks jugak..sebab sudi berkongsi pandangan dan pendapat..

    BalasPadam
  3. bleh je bro...byk aku nak kongsikan pasal benda neh..sbb aku nyaris2 masuk benda neh...aku berani cakap yg benda neh mmg MLM...

    BalasPadam
  4. Smlm ad jmp kwn skmpung...tp die da lame cr mkb kt kl...die ajk jmpe..lpstu dtg pki vios ..mmg msyuk..die bwk maqis die suh jual air liur...aduii mmg best dnga pulngn yg diie ckp.beribu inggit..sape yg x snang dduk dnga cmtu..tp nk joint kne pki modal ..trus jd count dlm 30k..pehh..die suh buat loan bnk tok joint ni...klu x brjaya dlm 6 bln..die pulangkan balik 30 k kite...msalahnye..knp nk cri downline..klu xdpr cmne..pastu utang kete bnk moto nk bya..adoii..tp bile makis tu brain wash sy....mak ai..gase klu bole..smlm jgk nk joint..tp sy rilex...die mmg mcm pkse..tp sy kelu 1000 bhse..die ad ckp mmg ad masalh dlm rz corp dulu..tp skng da ok..ntah la..tp bile tngok kwn bwk mk die pg umrah..kwin xpki loan..hati ni nk joint..tp tkut bile da join sy mnyesal..ha lg 1 die kte jgn pcaye crian gugel dr thn 2000 till 2011 .cm tu la cite sy smlm..15/5/12@ mc d,snawang jam 5.57-8.15

    BalasPadam
  5. biasala tu..ayat sama jugak mana2 pun..mmg la suh jgn percaya..kalau dia benar, kenapa perlu takut?kenapa awal2 ag suh org jgn percaya kt google?pergi umrah pakai duit haram wt apa..terserah la bro o cik anon..anda tentukan hidup anda..nak berjaya dengan susah payah orang lain n makan duit haram..silakan join..kalau tak nak..tak payah join..orang jual air pun leh kaya eh..kalau dok jadi makhluk perosak bangsa macam ni xsenang2 jugak idupnya..sentiasa tidak cukup..

    BalasPadam
  6. ak pun sama gak,ak baru balik ni dari company rz corporatian kt area klCC.,kwn ak kt tmpt blajar dlu tba2 baik ngn ak sjak sebulan lepas,ajk kuar mkn skali,blnja mkan,lepak2 knalkan ngn kwn2 baru,mmg smua masuk kpala,ak pun syok la,2 mlm lpas baru dia crita pasal bisnes ni,dia ckp ada brader sorg tu nk kenalkan psl bisnes ni,ak tpaksa mlayan demi jaga hati kawan,ak g company td memg bsar la,pergi pun demi jaga hati kawan,serius sebab ak pergi memg x iklas langsung…rmai org,memg jujur ak ckp,dari dlu lg ak x penah pcaya langsung pasal bisnes mlM nih,mcm2 ak baca pasal mlm nih….td ak sembg ngn brader count,lepas dia psycho2 ngn advce smua, dia suh byar 2500,tp untg x bnyk,klu byr 30k bru untg byk,tp ak tpaksa la buat loan,so ak dicde memg 30k tu jumlah yg bsar,ak risiko kan jumlah sbnyak tu yg mana ak dah boleh buat tunang+kawen..duit sbnyk 30k bg ak dh bsar sgt,ak memg xbrani ambik risiko jd ak tolak bnda tu..

    BalasPadam
  7. xpayah la masuk benda mengarut ni..buat la true business..yang xsusahkan orang lain..insyaAllah boleh berjaya..

    BalasPadam
  8. nak mintak nasihat?? tunang saya dah terkena ngan MLM ni dibawah RZ Corpation (xberapa nak ingat).. memang betul kami dibawah tempat dia yang berhadapan dengan pavillion.. memang betul jual lamp berger tu (memang mahal gler).. ari2 kami gaduh sebab benda nie.. dia cayakan kawan dia yang boleh pakai mewah (dorg pkai pne mahal, jam mahal, tapi pakai myvi jer)..
    orang2 yang selalu ikut adalah polis, dbkl, cikgu sekolah?? mana ada kekayaan datang dengan sekelip mata.. zaman skrg, org dah pandai la.. ramai kawan2 yang saya jak xmau terlibat (sebab dah tau benda nie) bleh tak sape2 bleh bagi artikel kepada saya.. nak buktikan kepada tunang saya yang dia ikut adalah salah sebab kekayaan yang ada itu adalah titik peluh org yang xberdosa.. kit apijak sesama kite kerana inginkan kekayaan.. pening kepala saya bler pk kan nie.. sape2 nak tlg bleh email azmawati@prasarana.com.my ataupun aslynn_virgo@yahoo.com.my

    BalasPadam
  9. nak artikel mcm mana tu cik azmawati? patutla DCHL ni xkena serbu, yang dok follow pun polis dan dbkl..patutlah orang buat repot pun diorg xwt pape.. ambik jela link lam blog post saya yg satu lg..suh baca semua link..siap ada yg luar dr msia..penejlasan sal MLM pun ada.

    BalasPadam
  10. Dchl, 7 tahun aku keja kat company nie n macam2 ragam owng yg aku jumpa. Kebanyakan yg masuk dlm biz nie semua dah kena brainwash. Selama 7 tahun aku cuba selamatkan kwn2 atau sedara mara yg aku kenal dr masuk biz nie. Aku cuma boleh nasihat owng ramai agar jgn sesekali menghampiri biz nie. Dari 10 owng yg join biz nie, cuma 1 atau 2 owng jer yg leh jd senang. Itupun ngan syarat owng tue mesti ada hati yahudi. Kwn jd lwn, suami isteri cerai berai, jd gila dan bermacam2 lg kes yg aku saksikan sendiri sepanjang 7 tahun dlm company nie. Aishhh panjang citer dia. . . .kalo sempat aku citer lg k

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tadi aku baru kena dgr ceramah dari geng nie

      Padam
  11. perbanyakkan rujukan agar anda boleh tampilkan fakta, Rajin2kan diri utk lihat Ekonomi Transformasi Program agar anda lebih kelihatan berilmu sebelum buat blog yg berlandaskan Emosi sebegini.

    BalasPadam
  12. ''Fikir-fikirkan la. Cukup la kita orang Melayu ni tindas bangsa sendiri. Ramai upline-upline ni orang melayu.Bukan aku nak tabur fitnah dekat company ni, aku tak kata yang aku cerita dekat atas tu 100% perkara yang berlaku. Aku hanya menyampaikan idea aku''

    Terima kasih kerana menyampaikan idea, tetapi anda kurang bijak bermain dengan kata2 :) ... xtaw 100% juz diam. ok ? ;)

    BalasPadam
  13. Lucu la Anon ni..Aku rasa ko ni yg cukup xberilmu..mesti pendapatan dh merosot kan..sian kt ko..Alhamdulillah la, org dh makin sedar..cian MLMers cm ko ni..xdpt nk merasa kete BMW..hahaha..

    ETP utk tlg org susah..keluar dari kemiskinan..cm ko ni Anon, ETP yg jerat diri sendiri dalam krisis hutang dan makan duit haram..YAhudi cm korg ni la yg rosakkan masyarakat..sbb apa paggil yahudi?sbb korg ni xde hati perut dan timbang rasa..yang ada hanyalah duit..duit..duit..got my point?

    BalasPadam
  14. salam sy ni bru td mmber ajk join bnde ni,sy kje tntera kt subang,so pda pndangan anda smua da paedah xjoin bnda ni..cam mngarut pon ade

    BalasPadam
  15. haha,aku pn bru kne game ngn minah sorg ni td,ngah lepak2,pas2 ajak g lepak ngn kwn2,gua pn lynkn jela,ble lepak tuh,aku tgk,pehal rmai bebenor member minah ni,aku pn lyn kn,pas2 ajak tuka table,bedua,aku pn ok kn jela,top2,marquise die mai,cite itu ini,dlm hati da 'haram jadah,mlm lg,kne game', aku pn duk dgr jela,3 org marquise duk brainwash aku,seb bek aku da kentalkn hati,hahaha,tp tuh lah,duk bnanah gk tlinga,pns gak hati,nk di jadikn cite,penutup,suh aku isi form,hohoho,nehi2,aku ckp meh borang tuh,aku bwak blik isi kt uma,ada kate 'borang ni xleh bwk blik', watafuk???? yg ko bwk blik xpe?so aku pn ckp,xpe hold je lu,bg aku blik,pikir2 kn,nk sedapkn hati minah ni je pn...aku smpi uma,pom2 sms msuk,kate inilah peluang ape jadah,aku bebulu plak dpt sms2 semak ni...ajak dtg tgk opis la,itulah,inilah,aku xkesahlah depa nk kate ni gov nye ke ape ke,pi mampuih,yg aku tau,agama aku ajak crik rezki halal,if aku yakin halal,no prob,if was2,better xpyh,dlm islam pn da kate,if was2,jaohkn,period! yg xleh blah nye,if btoi marquise2 wt duet puluh2 riban,pe salah pyong minom,ni dok,aku duk perhati,sume byk sndri,tmasuk lah aku,hahaha..anyway

    xkesahlah org kate gaji ciput ke,loan keliling pgg ke,yg pnting kte hepy,xlari dari agama dan yg utama,x lari dari panduan agama,oh lupe,ada gk ustaz td,aku da mcm,wattttt??hahaha..pape pn,smoga brjya menempis brainwash dri pyramid scheme ni,assalammualaikum

    BalasPadam
  16. DCHL akan gunakan cara ini untuk memujuk anda:
    1.Jemput kita guna kereta mahal
    2.Gunakan ayat2 manis sesuai dengan masalah anda..
    3.Menggunakan rakan2 anda..
    4.brainwashed anda sampai lewat mlm atau sampai ke pagi,sebab klau da penat,kita x dpt pkir ngan baik,btul tak?hehe..
    5. biarkan kita keseorangan,mereka yg brainwased tu biar la ramai..teknik psycho tu joe..
    6.bila sifu(marquis or duke) yg memberi ceramah,yg lain tu ramai-ramai akan support,dengan cakap BEToL!haha..

    BalasPadam
  17. aku da join..aku xrase aku tertipu. aku hny mmpu mngaku,salah sndiri sbb xfkr pnjg. syes spanjang join bnda ni, mq2 dia xnmpk bnda lain pd dline.dorg cuma nmpk duit. bila kita ckp mcm tu, dia akn tnya blk. 1 day klu dline ko tnya ko blk solan cmni pe ko nk jwb?
    tdiam aku.takpe,2500 tu xsbnyak mn klu aku nk samakan dgn nilai psahabatan. takpe klu kwn aku nk susa kn aku untk kekayaan dia, aku redha n anggap ni ujian utk aku.tp aku x sggup nk tarik kwn2 aku join. susah dia aku dah rasa.
    hidup xtenang. semua kerja tganggu. bia kita hidup xkaya, jnji hati tenang. nak mati nnt duit xtanam skali.mmg duit kita utk kbahagiaan org yg kita syg, tp org yg bt loan n tggung byk hutang sbb kayakan kita,kita tlg x? nasib sume org xsama.so klu xkuat nk amik risiko,baik jgn bt. mmg dorg akn ckp klu skrg kita xkuat,smpi bila2 hidup susah.no.tuhan sediakan byk jalan untuk kita majukan diri.rzeki bkn kt tgn dorg2 yg paksa masuk bnda ni.
    ada yg bjaya,bjaya. tp jgn riak. tuhan boleh tarik sekelip mata klu kita sombong n lupa tjuan asal.
    n pd aku, bhutang xslh klu kita gunakan utk jalan yg pasti kita blh lunaskn hutang tu. tp Mlm mcm ni aku xnmpk 100% hutang tbayar balik.
    n kene ingt klu mati nnt, roh kita xd'angkt klangit sbb xjelaskn hutang.
    wallahualam.

    p/s
    agama kita xajar kita membazir & bmegah2...
    kwn aku ckp ayat mcm ni keluar 'bila kita takde duit'
    pd aku, org kaya yg sombong , rezeki xberkat. sbb tu tuhan biarkn dia dgn jln yg sesat cmtuh sbb dia yg plih utk hdup mcm tu.
    peace!^_^

    BalasPadam
  18. Salam.sblum ni sy x tau pa bndanya ni.Tp br2 ni sy di ajk oleh kwn sy yg sy knl dr kcik tuk join bnda ni..sy pun merelakan dri sy tuk mngikut n mdngar pa yg nk d bgtau kt sy..mcm suma komen2 kt ats la,tuk kita ubh nsib kita,tolng family..bila d tnjukkan pulangan yg kita dpt tu mmg rs teruja..sy nk mntk pndngan psl bisnes ni je..baik ke atau buruk..sy x brani nk ambil loan smpai 30k smata2 untk bnda yg sy sndri x sure wlaupun kwn sy tu mnyakinkan kan sy yg dia sndri dh rs perubahan n
    mnyesal lmbat tau psl bisnes ni n bisnes ni bkn mcm MLM.Lgpun sy x smpai t gk nk kecekan kwn sy yg ssh pyh bwk sy tu..skrg ni sy tgh pkir n wt prtimbangan.da spa2 ke yg ble tolng,bg info skit..sy x mau klo join skjap mmg la dpt hasil yg baik,tp bila dh lama2 sy rs tertekan n mnyesal.huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak payahlah..DCHL ni MLM dan terang-terangan skim piramid..Jangan percayala kata-kata manis diorang. Bab duit, kawan sanggup makan kawan..

      Padam
  19. semua fakta kt atas tu tak betul... org yg tulis ni pemfitnah tegar... tgu jelah balasan dari Allah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau menipu duit orang tak ingat Allah pulak?Kalau orang tak mahu join sebab orang tunjuk kebenaran..tggu balasan Allah?Allah Maha Mengetahui..jangan riso..kita ni kerdil je..yang salah tetap salah. Ko kena ingat makhamah tuhan tu xmacam mahkamah dunia yg DCHL ni boleh lepas..

      Padam
  20. aku pun penah kena brainwash tahun lepas. steady dynasty / mc ocean. menara pelangi jb. mmg celaka punya pompuan.

    BalasPadam
  21. eh, ada lagi ke Malaun Lenyek Melayu yg ni? ingatkan dah berkubur. benda ni dah tau sejak 2009 tapi setelah baca melalui topix.com Nasib baik x join, port diorg masa tu d Bdr Puteri Puchong

    BalasPadam
  22. nak sharing ckit (ayat dchl) sya bru je join benda nie selepas dibrain wash gila2 oleh seorng marquis..maklumlah kat sna sya paling muda ketika disana katanya ade budak 18 tahun sekarang umur sama ngan sya telah jadi marquis dan pkai kete sport bagai..tapi selama 2 mnggu disana x nampak pun mamat 20 tahun tu..so maklumlah saya muda sibuk sharing ngan sya macam2 tentang kejayaan katanya kita trade product tapi every night asyik sharing asl HIGH2 dieorng je..ayat biasa dengar "pergh high" memang rasa bodoh sebab dah jadi frenchise skrg..mula2 semangat buat bila dah kaji semua, barulah tahu bodohnya diri nie..belajar je cgpa tggi tapi realiti hancur..ok first lau kata sharing, bila aku share result aku bru2 nie dieorng mcm oohh..lepas tu sibuk lau ko focus benda nie banyak benefit ko dapat...nak tanya buat benda dchl ke belajar lagi banyak faedah??bagi aku dieorng nie nak hancurkan hidup aku smpai sibuk nak suruh bekorban sesuatu bnda besar untuk hasil besar..belum start belajar lagi sibuk suruh aku poteng satu kelas untuk hadiri program die maklumlah aku belajar segamat..kl segamat 3 jam jugak..kelas start 10.6 nie 6.6 suruh datang kl nak bukak plan count kat aku..sekarang ape patut aku buat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bg pmerhatian sya..pembacaan sya..MLM DCHL ni satu sistem yg dicipta oleh mnusia.peratusannya pun ikot dari penentuan manusia jg .kalu bnyak..untung la jg..klu skit rugi pn ada jg.

      cukupla fikir macam ni..

      dalam islam..klu pembahagian harta pusaka pun ada bhagaian..
      1/2
      1/3
      2/3
      inikan pulak peratusan perniagaan.

      ingat,perniagaan adalah warisan kerjaya nabi dari zaman dulu lg.
      dan 9/10 drpd punca rezeki adalah dari perniagaan.

      dan sudah pasti dalam islam akan ada pembahagian/peratusan keuntungan kepada PEKERJA, KAKITANGAN, DOWNLINE@ UPLINE yg samarata dan sama kaedah dgn perniagaan lain.

      MLM-
      -bdasarkn peratusan..halalkah pndapatn itu?
      -betulkah pergiraan pembahagian keuntungan itu?

      bagi yang boleh terima sistem MLM mungkin bole GO ON
      yg tak bole bole HOLD ON@ MOVE ON

      ingat,sistem ini wlpn sudah diterima di negara maju tapi ia tetap dicipta oleh insan dan
      ia adalah PILIHAN.

      pilihan rezeki halal atau haram
      pilihan dunia atau akhirat
      pilihan syurga atau neraka.

      bagaimana soal ini timbul?
      cara pendekatan kita,adakah ikhlas,jujur atau x?
      pnyampaian kita adakah fakta@auta? jujur?
      pnerimaan mereka,adakah ikhlas ,redha@ redah?

      jalan yg tbaik..jom kta bnyakn mbaca,mbuat kajian,rujuk sistem islam dan tanya kmampuan diri.

      -tak mudah nak cari redha manusia apatah lagi tuhan-sekian.

      Padam
  23. as salam semua...skrang ni sy pulak yg dilema utk bende ni...tergerak hati pagi ni nk google bende ni utk tahu lbh lg..tgh taip ni kwn baik dr kolej kol mintak aku pirnt slip gaji nk bw tunjuk g bank rakyat utk proses loan....takutnya..xsampai hati tp bg gak,,sebenarnya nk ikot tp bg alasan ade meting pagi ni...nk tanya kalo dh proses loan tu boleh tolak ke??n sy dh baca semuanya ayat korang kat atas ni n semua kene kat diri sy..smp pagi sy br balik dok dgr dierg smbang...tolong laa bg pendapat kat saya yg tgh pkrkan kwn baik sy tu dh masuk n skang ni die ajak sy lak nk masuk jd count mcm die n buat loan bagai....plzzzzz...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab duit..kawan pun makan kawan..ish3..

      Padam
    2. To: Anonymous 7/6/2013 9:18 AM
      Cara terbaik ialah awk pegi jmpa kwn awk tu & duduk semeja berbincang baik2..krn di "blog" ni awk x patut percaya 100%..walaupun 0.0001% pn x boleh dipercayai..sbb disni bkn sumber terbaik utk buat rujukan & kajian...!!!

      Padam
    3. http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-sistem-jualan-langsung-mlm-menurut-islam

      Padam
    4. Nk berjaya dunia akhirat mesti ada ilmu pengetahuan yg tinggi & luas..akal yg sihat & waras utk berfikir & bertindak..nk lakukan sesuatu kajian atau penyelidikan pastikan melalui sumber yg betol, tepat, sahih & diyakini 100%..!!!

      Padam
    5. Menjadi seorg yg "POSITIF" atau "NEGATIF" adalah PILIHAN SENDIRI..Tiada siapa yg boleh mempengaruhi kita menjadi salah satu darinya kalau kita sendiri yg TIDAK MAHU.

      Padam
    6. "Kereta" kalau digunakan utk perkara yg Betul, Baik la jadinya...klau digunakan utk perkara yg Salah, buruk la jadinya..apa2 je perniagaan yg berlandaskan/ menepati hukum Islam di dunia ni semuanya Baik..utk maklumat tuan2 puan2 semua, MLM bkn biz tp MLM ialah salah satu konsep pemasaran yg terbaik dlm sesuatu jenis perniagaan..jd kpd sesiapa yg x faham atau salah faham, tolong fahamkan betul2 dlu sebelum anda nk buat sebarang komen & kesimpulan..

      Padam
    7. DCHL ikut agama Islam?haha..apa benda la nak dipasarkan kalau dok carik downline tak habis-habis..tak dapat downline dok mari meroyan kt blog aku..haihh..manusia-manusia..

      Padam
    8. Ayat Negatif Positif Mahu x Mahu Pilihan ni semua designed khas utk tutup point lain sebenarnya. Hakikatnya kalau kita tanya, pemasaran apa? Produk apa nak dipasarkan? Pasaran kepada siapa? Keuntungan berdasarkan jualan hasil pemasaran mcm mana? Semua ni takkan dijawab. Tetapi diolah supaya kita percaya, yang mempertikai itu adalah yang TIDAK MAHU.

      Bacalah panduan dalam web Jakim tentang syarat2 MLM yang halal.. baca sekali pun dah faham 'skim pemasaran' DCHL ni confirm haram. Kesian....

      Padam
  24. sy baru je kene smlm.dan brainwashed sampi pagi tu mmg betul.buat baek dengn bersebb.bwk sy g jmpe kawan2 yg ramai.soh buat loan! so beware la kpd yg bru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah masalah utk segelintir individu yg melibatkan diri dlm bidang ini tetapi kurang pendedahan dari segi ilmu & tunjuk ajar yg sepatutnya..

      Padam
  25. Asslm..saye salah seorng yg telah di ajak oleh kawan baruje..mggu lepas..tp cmpany mc ocean..bkan dchl..bila tgk komen2 kt atas takut plak rasenya nk join..boley dikatakan same fakta n care dia org bt dgn cmpany mc ocean ni..tp..darpda aku hayati n think positif..ad jha kebaikannya..cma masalhnya skg duit?..bkn skit tu..berpuluh ribu..silap2 mkn pasir la nk bayar blik..tp mc ocean ni..bgusnya satu je..wlopun mdal tggi..tp diorang ajar cara nk manage kewangan tu..bla da submit loan..diorng akan bg rebate 33%..dari penyertaan tu..nk jd SP..BLA jd sp ni..byk la faedahnya..so dri rebate tu..diorng akan ajar byr blik loan tu...dalam mase 6bln..bleh cver..skli la komitmen kita setiap bln..sah2 gaji kita simpan bersih...so biz ni x perlu la sgt nk invite org..cma perkenalkan biz ni pada rakan..yang mana mnat buat biz ni sambil menyimpan..klo tgk kt sni..ok jgk kan pelan dia..cma..modal la mnjdi masalh..at least 1 org pun da ckup cver tuk cver 6 bulan seterusnya..ad sape2..boley bg opinion x..patut ke aku bt biz ni..dalam mase aku xda duit n negetive trus bulan2 bla dapat gji..adakah biz ni boleh menstabilkan aku atau menjahanamkan aku di mase hdapan...plisssss...cnfius..

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam aku pernah dengar MC Ocean ni..apa plan niaga dia?labur duit pastu goyang kaki?

      Padam
  26. Saya bru td kena. ='(

    BalasPadam
  27. Tunang saya pun dah berkali2 diajak oleh upline yang duduk di Kulai, Johor..
    dgn ayat yg sgt manis.."Hanya org terpilih je yg kite akn ajak masuk..untuk merealisasikan impian awak".. nasib baik la tunang sy jenis yg berfikir sblum buat, dan xgelap mate dek wang dan kekayaan yg org tu miliki.. ayat die lg.."xpe, xnak join sy xpaksa..Company sy mmg utk merealisasikan impian org, terpulang kat awk..ni bukan MLM sbb kita ada biznes, xpercaya??google la web kami, DCHL.." dan die sllu ajak jumpe, dan disuruh bawak kawan skali stiap kali jumpe tu.. org ni akn scan kwan tunang sy tu, dan at the end of it die ckp kt tunang sy, "kawan awak ni xbole.."..Tapi tunang sy ni "Boleh". Beriye2 suh tunang sy masuk..

    throwback:3years before, abg ipar serta 2 org kakak sy join them..buat loan amount RM50++k (3 of them), mmg tengah naik time tu, n out of sudden our gov said "diharamkan MLM"..almost 6-8 months they had really bad financial situation, it was terrible, badan makin kurus, anak2 xde baju nak raye, can u see how bad it is??duduk rumah pun rase malu,mcm nak mati..kalau nk crite, mmg lmbt gile nk abes..until now they had to pay the loan det dont benefit them at all..smoga

    nasihat sy - Rezeki yg datang tu biarlah kite tahu dr mane puncenye..halal ke tdk..(xkire la utk Islam/bukan)..rezeki tu xkan dtg bgolek tnpe diusahakan..keberkatan rezeki tu amat penting, kalau x, end of the day u will realize,mllui rezeki yg xhalal tu 1 barang pun xnmpk..main duit puluh2 ratus2 ribu, tp apa pun xde..fikir2 kn lah..

    BalasPadam
  28. ambe pegang satu benda jer...kalau ada jaminan keuntungan tetap setiap bulan...good bye

    satu lagi, kalau too good to be true pun, ambe say good bye =)

    peace, just my 2 cents

    BalasPadam
  29. pelik kenapa masih ramai orang yg layan benda macam ni..sampai member aku yg keja gomen pn sanggup bhenti keja sbb nak bt benda ni..terang2 dah nampak benda ni tipu..adoyaiii..huhuuu..duit pnya pasal der..

    BalasPadam
  30. DCHL ni memang penipu besar . Sanggup guna kawan . Mulut bukan main manis . Kereta besar . Beg besar pakai smart la konon . Income sebulan boleh 20k - 30k . Phuiii . Aku order teh ais + nasi lemak ayam pun tak boleh nak belanja . bukan aku tak mampu bayar . Saja nak tengok gelagat penipu besar ni . Paling aku sakit hati diorang ni cakap bukan main berlagak lagi . Dengan gaya poyo nye . Errrr . Bernanah je telinga aku . Biar la duit banyak mana pun . Jangan lah berlagak , angkuh sangat sampai macam tu . Kereta bmw 5 series . Sekali aku check jpj link nama owner orang lain . Apa cerita bro ? Lepas tu tergagap gagap jawab . Ishhh ishhh . Budak budak boleh la lu tipu bro . Renung renung kan , semoga diorang ni berubah , insayallah .

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju ngan kamu..!!
      tp kamu ok lg..membe x mampu bayar (teh ais + nasi lemak ayam)..sy ni lepak nz klcc ngan dorang just minum teh o aiss..pastu time nak bayor tgok dorang donate duit sikit sorang..parokk weyhh..simpati gilerr..sy kuar duit sendiri bayarkan plak total bill makanan dorang tu..sy perempuan kot..mane pergi mamat2 yg cite letop2 banyak duit join biz ni..??mase tu rasa nak gelakkan dorang depan2 pon ade..tp x brani lak..sy sorang2..heee..kpada brader n sista dchl tu..simpati giler ngan lu org..wa x join lu org pon gua berduit kottt...

      Padam
  31. Sy baru dibrainwash hari isnin lepas tp x terjebak la..starting sy dipelawa sorang mamat ensem ni join karaoke dgan kwan2 dye..group dorang mmg group besar yg SANGAT2 RAMAH..mmg selesa la lepak ngan dorang..karok pon bilik v.i.p gitu..tp sy mula musykil masa masing2 intro pekerjaan dorang..sume kerja lain2..tp boleh ngam mcm kenal berpuluh tahunn..tp sy layan kan lagi..
    lepas tu bawak pulak g makn..lokasi NZ depan klcc..yg paling kelakar masa nak bayar..siap donate duit ckit sorang..
    sy punye la simpati ngan dorang so sy pulangkan duit dorang then sy tolong BAYARKAN total bill dorang..rm69.60 jer ponn..kat situ jugak dorang ajak join dorang picnic kat morib keesokan harinya..siap berBBQ bagaii..esoknye sy join event morib dorang tu..sangat2 MERIAH ok..mcm picnic dgan family sendiri..then dikenalkan dengan marqis dorang..sape ntah name mamat rambut pacak tu..dipendekkan cerita..mamat ni ajak sy lepak minum isnin tuu..sembang punye sembang..dipelawa g opis dye..(near PAVI)..start la salah seorang ahli group atau kuncu mamat td menghujahkan autanya..perkataan "HIGH GILE!!) x lekang dr mulut dan menunjukkan kawasan2 ekslusif dlam opis dorang tu...kuncu dye ni gugurl tauu..tp gurl ni x pandai goreng sgt..cepat gabra..baru psycho sikit dah gagap..
    smpai dye pas sy kpd mamat ensem KAWAN sy tuu..mamat ni pon start la "cuci" sy dgan penuh yakin..sy just pandang mata dye n senyum tanpa ckp atau tnye apa2..smpai dye fedup..dalam perjalanan blik pon sy banyak senyum dr berckap..lastly sy pon buat PENGAKUAN sy dah puas mkan duit MLM ni..sy dah buat benda yg dorang buat ni dari 2009 tp BUKAN under DCHL...terkedu mamat tu..(tp skarang dah STOP ok,,,) mmg mewah..tp idop x tenang..x tenteram..biasa lahh..duit hasil menganiaya org2 yg x bersalah..sy x marah kan mereka2 ni..sbb tu jer cara dorang nak dapat blik modal yg dorang dah labur tuu..dorang TERPAKSA..JADI kita yg dipelawa join ni la kene bijak berfikir dan bertindak..jangan jd pak sanggup hanya kerana sayangkan PERSAHABATAN yg tidak dihargai LANSUNG oleh ahli group dorang nii..dorang bleh gadaikan persahabatan demi duit...so untuk apa kite perlu kesian kan dorang kan...??alhamdulillah..sy dpat selamat kan 2 orang gurl yang sy baru kenal di tempat brainwash berlaku drpd terjebak..

    dr cerita sy ni..sy nak HIGLIGHTkan beberapa benda penting:

    1.dorang ni skarang tengah aktif pancing org melalui WECHAT,TAGGED,DLL..so beware la eaa klu berkenalan tu..

    2.korang BOLEH BERJAYA..tp hati kene kuat..sbb nak aniaya org ni byak rintangan..tp PERCAYA la..kejayaan tu sementara...sooner or later pasti ditarik blik..

    3.jangan MUDAH percaya dengan UMPAN2 mewah yg mereka tunjuk..klu betol mereka BERDUIT x kan sampai BIL MAKANAN yg x smpai rm100 perlu donate ramai2..??fikirkan lahh..

    4.TIADA istilah PERSAHABATAN untuk korang yang x join n labur duit bersama mereka..

    5.jangan jadi MANGSA seperti mereka yg kurang bijak yg dah TERJEBAK dengan kata2 manis dan akhirnya TERPAKSA menghasut org lain untuk menjadi MANGSA seterusnya.

    BalasPadam
  32. aku bru join n bayar rm2500, x smpai 1 minggu lg... ada x sapa2 tau cmna nk refund duit aku, just bgtau cara ja nnti aku buat sndiri cmna nk refund blik... klau tau caranya bleh send ke email sy.. syakirin.ismail87@gmail.com.. klau dpt refund duit aku bg hadiah rm100... just bgtau cara step by step...

    BalasPadam
  33. Masih ada lg bisnes ya. Sekarang mungkin mereka tengah giat kembali. Saya sedang diajak oleh kawan. Jaga2 ye kawan2 yg lain. Ada umpan menunggu mangsa

    BalasPadam
  34. sy pun bru join nak refund balik wet xtau cmner lau tau tlong la bgatu sbb cm kelu dorang pantas jek nk suh wat loan skrg tgh proses wat loan boleh kan cancel loan tp borang2 sume dah tndatgan lak tu tolong sy.. bler dah masuk bru sdar bnda ni cmner

    BalasPadam
  35. sy bru jek masuk kawan opis ajak dah byar pun 2k tu tp skrg tgh urusan loan sy bru ternampak bnda ni x btul sbb terbace msj kwn tu ngn org atas die wet kite bkn p kat opis tp bg die cmne nk mntak refund ea cm mane nk cncelkan loan sbb borang2 dh sain dah dorang siap ade borng bnk sume tolong sy

    BalasPadam
  36. tolong sy sy dah join dah byr 2k dah tp skrg proses nk loan sbelumterlambat sy nk kuar tp xtau cm mena n dorang akn bg x refund

    BalasPadam
  37. Ak pn ada cite..adk ak ajk jumpa kt klcc..ak tye nk jpe sbb ape..die xjwb..juz suruh dtg je..ak pn ikut la die..jauh jln smpai la ak kt dpn bngunan HLA..smpai c2 ada 3, 4 org mamat ni sapa ak..pendek cite die ajk ak msk dlm..die ckp adk ak bgs smbil blaja die wat part time kje c2..ak terkjut, biz ape yg die buat? Die mcm xjwb persoalan ak..abis die explain brg2 yg harga ribu2 tu..mula la die ajk duduk n explain psl market plan plak..humm, ak ape lg..gaya kluar pen n kertas kosong n kalkulater..ni mcm nk ajk ak msk mlm je ni..abs die explain psl pgkat, modal, n keuntungan..mmg nmpk gempak beb..sape yg x telan air liur ble gtau psl keuntungan ribu2 n puluh2 ribu m ratus2 ribu sebulan mngikut pgkat..lbh2 lg adk ak yg first time jpe bnda ni..ak mmg lyn je cite die sbb ak dh ada pngalaman yg lalu ttg mlm ni..abis die brainwash ak..otai2 die dtg brainwash ak..last2 ak ckp ak nk pkir dlu wlaupn dlm ht ni mmg xterdetik lgsung nk join..blk umah, adk ak plak msg bertalu2 ajk ak join..ak ckp kt die yg ak xberminat..n ak ckp kt die biz ni mmg btl bleh wat duit..n ak xhairan income diorg puluh2 ribu..tp nk join msti cari downline klu nk untung..ak ckp kt adk ak, ak xminat n ak xde mse nk cari org..klu kita explain kt 10 org psl biz ni..sorg yg percye pn blm tntu..lg satu ak xsuka pksa2 org join..n ak tau nnt downline bwh ak msti ada prob nk cari org..so, org yg btl2 rajin cari org, xplain sgn kata2 manis, yg pndai brainwash org sje yg bleh berjaya..sape rajin mmg bleh buat duit..n aku xsuka perdayakn kwn sndiri..n xsuka ssh kn kwn sndiri..biar la ak dgn kje mkn gaji wlaupn d sne ada pluang..

    BalasPadam
  38. Nak kongsi jg.sy pun hmpir terkena utk buat loan dlm MLM headhunting ni- SD group. Kpd yg blm terkena lbh baik berhati2 krn duit manusia lupa diri.

    BalasPadam
  39. Adikku 2 org pun join mlm penipu nih. Sorang dh join 7 bln, dia ajak adik aku yg sorang lg bulan lepas. Main rahsia2 konon.. rupanya dia rekemen ke kawan aku masa sekolah dulu suruh brainwash aku. Sembang berapi... kata org makan gaji bodoh laa.. doktor engineer lawyer semua berenti keje wat menatang x guna ni laa.. berdarah menanah telinga aku dengar. Siap offer aku wat loan 34k lg. Betul2 aku rasa buang masa layan bahlol2 ni semua smp gitu kemaruknya nak klepet duit org.. duniax2..

    BalasPadam
  40. hahahahahaa..lawak laa komen2 korg nii..btw bisnes is bisnes..u need to find people to buy ur product or services..tayah nk meroyan sgt laa salahkn itu ini..kite ade pakar dr kerajaan (KPDNKK) yg memantau..bg aku sistem MLM xde salah..yg buat salah ialah org yg menyalahgunakan sistem tersebut utk kepentingan sendiri..kalo betul nk faham psl MLM..search penerangan dr ustaz zaharuddin..die kasi details pnye yg mane sah..jgn nk membuta tuli laa kalo xtau..search more learn more gain more..
    p/s astro..telekom pon MLM..xcaye tgk lesen diorh..msti start dr huruf AJL =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. BlackrosehunterMei 04, 2014 3:23 PG

      pada aku anon ni dr golongan MLM jgk ni..ayat MLM dlu..KFC ngn McDonald pun MLM..skrg dh tukar versi baru ek?astro ngn telekom plak.

      N aku ase jgk, anon ni pandai tp tak cerdik..pandai sbb bleh ckp serach more,learn more n gain more. Malangnya anda tak belajar n cuba memahami. Mcm dlm blog Ustaz Zaharuddin tu, dlm website kpdnkk pun dah ada guideline utk MLM ni. N cuba baca dan faham. Kemudian bandingkan dengan sistem DCHL ni. Utk makluman klu xfhm, DCHL ni sistem dia bergantung pd downline. Mane ada jual lampu berger tu..mana ada jual aroma terapi bagai tu..itu semua hanyalah penyamaran semata-mata..u cari downline..u dpt income..itu conceptnya..u buat loan sampai 35k, u boleh jump pangkat..ini semua konsep MLM headhunting. Simple as that..konsepnya ini..yg kne brainwash sgala bagai tu..nak tutup konsep ni la..takut kantoi salah..kan?betul x anon?

      Padam
  41. Bisnes pala otak lu x pyh nk auta laa.. pasal lu tibai duit haram la pala otak lu bengong cam skrgg.. x pyh nak nyorok2 pakai nama uztad la mmg dh sah bisnes kau tu bisnes haram jadah!!

    BalasPadam
  42. Dunia semua ni..kembalilah pd Allah.. kembali menjadi hamba Allah..cari dunia xpe..tp utamakan y akhirat.. :)
    *toklebaklaroh

    BalasPadam